Home
Date de identificare a proiectului:
Program: RO-02
Contract numar: 19/2020
Titlul proiectului: Imbunatatirea diagnosticului in cancer pentru endoscopia flexibila prin utilizarea roboticii medicale si a inteligentei artificiale – IDEAR
Informatii financiare:
Finantare: Mecanismul Financiar NO 2014-2021 și bugetul de stat
Valoare: 5.954.885,69 lei
Operator de program: UEFSCDI
Promotorul de Proiect: Universitatea din Craiova, Craiova, str. A. I. Cuza nr. 13, DOLJ, ROMANIA
Partners:
P1 – UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE ŞTIINŢĂ ŞI TEHNOLOGIE POLITEHNICA BUCUREŞTI, Splaiul Independentei, Sector 6, Bucuresti, Romania
P2 -DELTA HEALTH CARE SRL, Bucuresti, Str. RACARI, nr. 6A, et. 3, biroul 1, sect. 3, c.p. 31828, Romania
P3 – Stiftelsen SINTEF represented by its institute Technology and society (SINTEF), Strindvegen 4, Trondheim, Norway
P4 – St. Olavs Hospital, Prinsesse Kristinas vei 3, Trondheim, Norway, N-7006
P5 – CEETRON AS, Innherredsveien 7, Trondheim, Norway
Obiectivul proiectului
Obiectivul nostru principal este să dezvoltăm un prototip (TRL5) avansat al unui software medical și al unei platforme robotizate (IDEAR) pentru îmbunătățirea diagnosticului în endoscopia flexibilă folosind AI și robotică medicală pentru a crește rata de succes, a reduce expunerea la radiații și costurile procedurii, si pentru depistarea și tratarea precoce a cancerului.
Platforma IDEAR va permite vizualizarea țintei, a anatomiei vecine și a imaginii CT / RMN, va găsi calea optimă către țintă și va ghida cu precizie bronhoscopul / endoscopul și instrumentul de biopsie catre aceasta. Cea mai inovatoare caracteristică a IDEAR este efectuarea atât a diagnosticului, cât și a tratamentului în timpul aceleiași proceduri, folosind un sistem robotizat inteligent avansat și instrumente personalizate cu urmărire dublă electromagnetica si optică.
Rezultatele estimate:
Rezultatele estimate pentru acest proiect sunt:
– Dezvoltarea și integrarea unui algoritm computerizat de ghidare electromagnetică și optică avansată pentru înregistrare pentru diagnosticul in endoscopie și tratament chirurgical.
– Dezvoltarea și integrarea unui algortim de machine learning (ML) și algoritm de vizualizare augmentată pentru detectarea nodulilor periferici suspecti în plămâni, pancreas și ficat din datele imagistice ale pacientului (CT, RMN, SUA și imagini endoscopice).
– Proiectarea și dezvoltarea unui sistem robotizat și a unor instrumente flexibile, cum ar fi catetere și forcepsuri cu vârf flexibil, care să fie ghidate în interiorul corpului uman, folosind navigația electromagnetică.
– Integrarea unei noi metode pentru detectarea formei cateterului folosind o grilă Fiber-Bragg pe o fibră optică.